Головна Новини Оборона 2022 Всеросійська мобілізація: чи готовий Путін підвищити ставки у війні проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Всеросійська мобілізація: чи готовий Путін підвищити ставки у війні проти України

Мобілізація не виключається, адже окупантам стає все важче воювати з Україною

30 квітня 2022, 11:34 comments2091
Поділіться публікацією:

У Великій Британії не виключають, що російський диктатор Володимир Путін використовує "сакральну" для РФ дату 9 травня для оголошення масової мобілізації населення задля вирішального удару по Україні. Нібито Путін готовий оголосити в РФ загальну мобілізацію та оголосити війну "нацистам" у всьому світі. Якою є ймовірність того, що російський режим піде на такий крок? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Всеросійська мобілізація: чи готовий Путін підвищити ставки у війні проти України

Мобілізація в РФ - фото з відкритих джерел

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе оцінює можливість всеросійської мобілізації 50 на 50.

"Такі дії потребують відповідного економічного, технічного, мотиваційного підживлення. Адже треба забезпечити всім необхідним тих, хто призивається. Створити відповідний настрой. При тому, що в окупантів зараз проблеми навіть із забезпеченням та мотивацією своїх елітних підрозділів, яких викошують українські воїни. У рашистів – величезні втрати особового складу, військової техніки", – пояснює експерт.

Він також акцентує, що країна-агресора не має такої підтримки, як Україна, у вигляді передачі сучасного озброєння, боєприпасів, амуніції, засобів захисту від провідних держав світу.

"Росія воює фактично одна. Так, вона використовує територію Білорусі, найманців. Але міністри оборони 40 країн не збираються заради Росії на військовій базі Рамштайн, щоб обговорити – як їй допомогти. А збираються там заради України. Зафіксувавши створення потужної антипутінської коаліції", – наголошує Антон Кучухідзе.

Зважаючи на все це, продовжує він, мобілізацію не можна виключати – бо воювати з Україною рашистам стає все складніше.

"Але багато тут упирається, як я зазначав вище, в ряд факторів. Включно з економічним. І тут ключову роль може зіграти остаточне формування позиції Заходу щодо нафтового та газового ембарго. Адже лише на продажі нафти та газу РФ заробляє близько 300 млрд доларів на рік. Підживлюючи цими нафтодоларами свою військову машину. І знижуючи цим негативний ефект від інших санкцій. Ситуація у динаміці. І якщо Росія зрозуміє, що ембарго є невідворотним, їй точно стане не до мобілізації. Адже не лише армія має щось їсти, на щось існувати, а й громадянське населення. Саме тому я зараз оцінюю можливість всеросійської мобілізації (під тим чи іншим соусом) як 50 на 50", – аргументує експерт.

Що стосується інших дій рашистів до "сакральної дати", тут, на його думку, все більш передбачувано.

"Буде показ по росТВ кадри захоплених ("звільнених") територій. Завезення туди пропагандистських десантів. А перед цим – максимальні обстріли та спроби захоплень міст, що знаходяться під контролем української влади, в Донецькій та Луганській областях. Наразі окупанти буксують і там, і в Харківській області. Але не залишають своєї "ідеї фікс" про взяття у кільце угруповання українських військ на Донбасі. Швидше за все, продовжуватимуться ракетні удари по стратегічних об'єктах (і не лише по них) по всій українській території. Зрозуміло, що гнуть пропагандистську лінію з паралелями з Другою світовою війною... Але нічого грандіозного з військово-політичного погляду вони надати не можуть. А на парад до Москви, як стало відомо днями, не прибуде ніхто зі світових лідерів, – наголошує Антон Кучухіддзе. – Тим часом, все виразніша істерика у російських спікерів – від МЗС до ЛОМів – через збільшення постачання сучасних зразків озброєння в Україну. Баланс зусиль на полі бою змінюється. Ось і залишається агресорові робити ставку на терористичні обстріли нашої території. І можливі постановочні теракти на своїй".

Політтехнолог, один із захисників України Олександр Кондратенко розмірковує так:

"Під якимсь приводом (наприклад – Батьківщина в небезпеці!) російським режим може визнати, що "спецоперація" вже не спрацьовує – і назвати, нарешті, війну – війною. Запустивши цим загальну мобілізацію. Остання, на мою думку, неминуча (бо на третьому місяці війни окупанти особливих успіхів не мають, хоч на деяких напрямках ситуація для нас дуже складна). Не факт, що це буде 9 травня. Але факт – що для цього Кремль використовує традиційні цинічні методи. Як було, наприклад, перед другою Чеченською кампанією. Думаю, на Росію чекає серія терактів та самообстрілів з метою видати все це за дії України".

Ми вже бачимо, наголошує експерт, періодичні вибухи, періодичні обстріли безпосередньо на території країни-агресора. Так відбувається накачування відповідних настроїв. У тому числі опитуваннями з потрібними Кремлю посилами (про підтримку спецоперації в Україні). Накачування страху та ненависті. Щоб у разі провалу в черговий раз перекроєних планів (від захоплення всієї України ті вже звузилися до захоплення хоча б частини південного сходу) – кинути проти нас нові сили.

"І "приводи" можуть створювати як напередодні 9 травня (щоб саме 9-го оголосити про загальну мобілізацію), так і безпосередньо в цей день – щоб убити якнайбільше росіян, прищепити ще більше ненависті до України – та отримати ще більше "гарматного" м'яса". Вже видно, що вирішення цього конфлікту можливе лише військовим шляхом. Вся дипломатія знищена звірствами окупантів у Бучі, Маріуполі та багатьох інших українських містах, – пояснює Олександр Кондатенко. – При цьому є надія, що якщо росіянам у разі загальної мобілізації масово роздадуть зброю – у якийсь момент ця зброя може обернутися проти чинного режиму. У кожному разі ця війна призведе до розвалу РФ. Це лише питання часу".

Як писали раніше "Коментарі", Данилов описав два варіанти закінчення війни — "це буде складний бій".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

viniamin

30 квітня 2022, 11:05

данное фото четко подобрано автором и показывает полностью всю глубину - глубин однообразности и целосности войська свинособачего


Новини