Головна Новини Оборона 2022 Переговори України та Росії: чого чекати, хто може поступитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори України та Росії: чого чекати, хто може поступитися

Володимир Зеленський наголосив, що Київ готовий до діалогу з Москвою, але не до капітуляції.

8 березня 2022, 13:18 comments1070
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Денис

Третій раунд переговорів між українською та російською делегаціями щодо вирішення конфлікту завершився 7 березня без особливих зрушень. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що Київ готовий до діалогу з Москвою, але не до капітуляції . Експерти проаналізували для видання "Коментарі" переговорну ситуацію та можливі поступки.

Переговори України та Росії: чого чекати, хто може поступитися

Стіл переговорів української та російської делегацій - фото з відкритих джерел

Політолог Віктор Таран зізнався, що станом на сьогодні у нього складається враження, що єдина поступка, на яку готовий йти Зеленський на ці переговори – відмова від членства України в НАТО.

"Про це свідчать усі останні інтерв'ю-звернення Зеленського та лідера парламентської фракції "Слуги народу", одного з членів української делегації на переговорах з росіянами – Арахамії. Обидва вони говорять про те, що НАТО нас не захистило, що нас там не чекають, що Альянс демонструє свою слабкість і таке інше. Тож відмовитися від вступу до НАТО наша влада, схоже, готова, за умови надання нам якихось гарантій безпеки", – вважає експерт.

При цьому він не розуміє, навіщо робити такі посилання. Адже НАТО, пояснює Віктор Таран, нас не захищає не тому, що не любить нас або має слабку армію, а тому, що ми не є членами Альянсу.

"Отже, відмова від євроатлантичної інтеграції, яку підтримує понад 70% українців, це помилка. Але мені здається, що Зеленський готовий у цьому плані здавати національні інтереси України, – розмірковує політолог. – Іти ж на визнання Криму російським чи ОРДЛО у межах Донецької та Луганської областей ми, схоже, не готові. Чи достатньо для Путіна того, що Україна відмовиться від курсу в НАТО? Думаю ні. Тому що для РФ важливіше, щоб Україна відмовилася від Криму, здала Донецьку та Луганську область, а також пішла на повну демілітаризацію. Реального ж прориву на переговорах у найближчі тиждень-півтора поки що очікувати не доводиться. Якісь зрушення можуть бути (і вже є) за гуманітарними коридорами. Але не більше…"

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов пояснює:

"Немає сумнівів, що переговори потрібні. Хоча б для того, щоб забезпечити вирішення гуманітарних питань. Що стосується ультимативних вимог Росії, то для їхнього задоволення немає жодного аргументу".

Для такої жорсткої позиції, наголошує експерт, Росія не змогла виконати жодного стратегічного завдання. Вона загрузла у війні – і з кожним днем наближається до політичної, економічної та військової катастрофи.

"Час грає проти Росії – і вони поспішають забезпечити хоч якийсь собі позитивний результат. Щоб видати його за перемогу. При цьому, – зазначає Олександр Леонов, – судячи з останніх заяв президента України Володимира Зеленського, він готовий обговорювати відмову від НАТО та нейтральний статус. Які ще межі компромісу є прийнятними для Офісу президента – сказати досить складно".

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що дипломати, безперечно, мають розмовляти. А українська сторона – наполягати на своїх позиціях.

"Але суттєвий прорив можливий лише тоді, коли українські збройні сили відкинуть окупантів, що вторглися, назад до Росії. Після цього діалог точно буде конструктивнішим. Ну, а фінально переговори завершуватимуться лише тоді, коли ми очистимо від окупантів усю територію України, включаючи Крим та Донбас", – ділиться думкою експерт.

Він упевнений, що за підсумками на поступки доведеться йти РФ.

"У них не буде іншого виходу, виходячи з величезних втрат, які вони зазнають в Україні, а також патової економічної ситуації. Зараз Росія вже сама підсанкційна країна світу. На неї наклали вдвічі більше санкцій , ніж на Північну Корею. І це розкладає внутрішньо російське суспільство. Довго годувати його пропагандою про важливість операції в Україні не вдасться, – прогнозує Сергій Биков. – Там стрімко падає купівельна спроможність та й купити, навіть за наявності коштів (а їх не буде), можна далеко не все з того, що можна було ще недавно. Імпорт фактично перекритий, рівень життя котиться у прірву. І недовга година, коли росіяни змусять свою владу йти на всі поступки Україні, сподіваючись відновити хоч більш-менш прийнятний рівень життя. Що ще довгі роки не повернеться до того, що був у них до відкритого вторгнення РФ до нашої країни".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини