Головна Новини Оборона 2021 Військовий прогноз на грудень: що чекає Україну – і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий прогноз на грудень: що чекає Україну – і чому

Загроза Росії нікуди не зникла, але ймовірність вторгнення аналітики вважають невеликою

30 листопада 2021, 10:44
Поділіться публікацією:

Стягування російських військ до українського кордону залишається важливою темою, яка не може не турбувати громадськість. Портал "Коментарі" вирішив поцікавитися у експертів військовим прогнозом на грудень: що чекає на Україну – і чому? Звідки може надходити основна загроза? Як мінімізувати ризики російського вторгнення? Про це далі у нашому матеріалі.

Військовий прогноз на грудень: що чекає Україну – і чому

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

З усіх напрямів можливого російського наступу можна назвати лише ОРДЛО

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов прогнозує, що статус-кво, який маємо на сьогоднішній день, збережеться до кінця місяця, за винятком різдвяних свят (з 25 грудня до 7 січня). У цей період традиційно (із затишшям під новий рік) буде збільшення кількості обстрілів, зазначає експерт.

"Ймовірність російського вторгнення, про яку так багато говорять останнім часом – низька. З усіх напрямків можна назвати лише ОРДЛО. Саме звідти найімовірніша наступальна операція у разі прийняття відповідного рішення Путіним", – вважає Олег Жданов.

Він уточнює, що на окупованій частині Донбасу розгорнуто 8-у Загальновійськову армію (т.зв. 1 і 2 Армійські корпуси) РФ. Вона перебуває у постійному бойовому зіткненні із збройними силами України. І наступати готова будь-якої миті.

"З усіх напрямків саме це найімовірніше для наступу ще й тому, що там як би "ихтамнет" (у зв'язку з тим, що ми не визнаємо, що воюємо з РФ, Захід теж вдає, що там не стоять російські війська). Хоч вони ведуть бойові дії, готові за наказом піти в наступ. При цьому, на відміну від 2014 року, всі чудово розуміють, що це – регулярні частини російських військ, а не ополченці – шахтарі та трактористи. Тож санкції будуть, якщо наступ відбудеться. Як буде й допомога технікою та озброєнням Україні з боку наших міжнародних партнерів", – каже експерт.

За його словами, на півночі з боку Білорусі наступального угруповання російських військ немає. Принаймні поки що.

"Вздовж українсько-російського кордону в районі 200-250 км немає складів із матеріально-технічними засобами для забезпечення частин наступального угруповання. Та й формування самого угруповання військ для наступу не спостерігається, про що говорить найвище військове керівництво України, – наголошує Олег Жданов. – З Криму наступати самогубство – постріл собі в ногу. Там просто нарощують угруповання війська згідно з програмою реформ збройних сил Росії, щоб унеможливити таку ідею як морська десантна операція зі звільнення Криму".

Російські пропагандистські ресурси активно пишуть про обстріл житлових районів з боку України

Експерт з питань національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль упевнена, що не варто відкидати жоден із варіантів розвитку подій у ракурсі українсько-російського протистояння. Тому й готовність має бути, на її думку, до будь-якого з цих варіантів.

"У цьому випадку під "готовністю" мається на увазі, як робота всередині країни (впровадження реальних реформ і зміцнення нашої обороноздатності), так і на міжнародній арені (коли ми говоримо з нашими західними партнерами про надання Плану на членство в НАТО з огляду на проведені нами реформи) допомоги партнерів шляхом надання нам озброєння, а також про санкційні інструменти)", – пояснює Катерина Коваль.

Також величезну роль контексті цієї тематики грає війна інформаційна, акцентує вона.

"З огляду на те, яку інформаційну машину запущено з боку Російської Федерації (та ще й із залученням все більш залежної від неї Білорусі) нам як ніколи необхідно приділяти особливу увагу своїй інформаційній політиці та безпеці, а також контр-пропаганді. Наприклад, саме у ті дні, коли незаконні формування порушують умови перемир'я на Донбасі, російські пропагандистські ресурси активно пишуть про обстріл житлових районів з боку України, – зазначає Катерина Коваль. – Резюмуючи: до зміцнення нашої обороноздатності важливо підходити комплексно".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, у якому разі Росія може залишити Донбас та Крим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини