Головна Новини Оборона 2022 Зміцнення оборони: США дозволили країнам Балтії надіслати зброю до України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміцнення оборони: США дозволили країнам Балтії надіслати зброю до України

США дозволили країнам Балтії надсилати в Україну зброю американського виробництва

20 січня 2022, 11:24
Поділіться публікацією:

Державний департамент США дозволив Литві, Латвії та Естонії відправити в Україну ракети та іншу зброю американського виробництва, повідомили три джерела, знайомі з рішенням, оскільки президент Джо Байден передбачив, що Росія піде на Україну. Про це повідомляє Reuters.

Зміцнення оборони: США дозволили країнам Балтії надіслати зброю до України

Печатка Державного департаменту США - Reuters

Відповідно до правил експортного контролю, країни повинні отримати дозвіл від Держдепартаменту, перш ніж передавати будь-яку зброю, яку вони отримали від Сполучених Штатів, третім сторонам.

Угоди про передачу дозволять Естонії надати Україні протитанкові ракети Javelin, а Литві буде дозволено надсилати ракети Stinger, зазначило одне з джерел.

Речник Держдепартаменту підтвердив, що уряд США схвалив передачу, що дозволяє Естонії, Латвії, Литві та Великобританії надавати Україні американське обладнання зі своїх запасів, але не повідомив подробиць про те, яку зброю буде надіслано.

"Сполучені Штати, їхні союзники та партнери об’єднуються, щоб прискорити допомогу Україні в безпеці. Ми тісно спілкуємося з нашими українськими партнерами та нашими союзниками по НАТО і використовуємо всі доступні інструменти співпраці в галузі безпеки, щоб допомогти Україні зміцнити свою оборону перед обличчям зростання російської агресії", — сказав речник.

Новини про схвалені поставки зброї з'явилися після того, як Байден заявив на прес-конференції, що Росія дорого заплатить, якщо вторгнеться в Україну.

Російські чиновники неодноразово заперечували плани вторгнення в Україну, але Кремль зібрав біля кордонів України близько 100 000 військових, нарощування, за словами Заходу, є підготовкою до війни, щоб запобігти приєднанню України до західного альянсу безпеки НАТО.

Ситуація викликала серйозне занепокоєння в Литві, Латвії та Естонії та інших союзниках по НАТО, а також у законодавців США. Двопартійна група американських сенаторів цього тижня пообіцяла надати зброю під час візиту до Києва.

"Як президент Байден сказав президенту Путіну, у разі подальшого вторгнення Росії в Україну ми надамо українцям додатковий оборонний матеріал. Ми віддані суверенітету та територіальній цілісності України і продовжуватимемо надавати Україні необхідну підтримку", — сказав речник. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", представник Держдепартаменту США повідомив суму наданої Україні допомоги в оборонній безпеці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини