Головна Новини Оборона 2022 Війна в Україні: розрахунок РФ провалився
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: розрахунок РФ провалився

Експерти проаналізували ситуацію в Україні

26 лютого 2022, 11:06 comments1345
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Україна переживає третю добу російського відкритого вторгнення. Весь цей час видання "Коментарі" – на своєму бойовому посту – інформує про те, що відбувається. А також збирає коментарі експертів, які роблять це у перервах між евакуацією сімей, спуском у бомбосховищі або боями з окупантами (багато наших експертів – члени територіальної оборони). Пропонуємо до вашої уваги черговий аналіз ситуації, зроблений спеціально для нашого порталу.

Війна в Україні: розрахунок РФ провалився

Війна України. Фото з відкритих джерел

РФ мала намір завершити бойові дії протягом 24 годин

Політичний та бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко зазначає:

"Ми гідно переживаємо складні часи. Спостерігаємо за черговим витком російської агресії у вигляді війни проти України. Бачимо, що ворог цинічний, що застосовує варварські методи — б'є лікарнями, житловими будинками. Але це, мабуть, ще й від злості. Від того, що не вдається досягти поставленої мети".

На думку експерта, швидше за все, РФ мала намір завершити бойові дії протягом 24 годин. Розрахунок був на те, що зможуть налякати нас ударами з "Іскандерів", після чого ще й авіаційними нальотами. Що все тут посиплеться, ЗСУ і влада розбіжиться.

"Але цього не сталося. Ми бачимо, що і керівництво країни, і збройні сили, і нацгвардія, і нацполіція, і прикордонники, і добровольці, і всі українці, котрі дають відсіч ворогові, зірвали цей сценарій. Жодне з великих міст не було взято, практично за всіма напрямками війська окупанта відбиваються, навіть якщо їм вдається кудись просунутися. Тож уже можна стверджувати про зрив бліцкригу, – вважає Олександр Мусієнко. – Крім цього, ми бачимо приголомшливе національне єднання. Люди готові підтримувати одне одного, захищати свою країну. Це дорогого варте. І в нас у цьому плані величезна моральна перевага перед росіянами. Звісно, війна триває. Росія не залишає спроб із захоплення Києва. Ідуть бої. Але ми продовжуватимемо опір".

Захід допомагає Україні та допомагатиме ще більше

Щодо реакції Заходу, вона, на жаль, спочатку була не та, на яку ми розраховували, визнає експерт.

"З іншого боку, – продовжує він, – ми самі маємо брати на себе відповідальність за свою країну. І зараз можна сказати, що ситуація змінюється. Санкції стають жорсткішими. США, НАТО та окремі країни (Польща, Естонія та інші) відкрито заявляють про постачання в Україну додаткового озброєння, матеріальної, гуманітарної допомоги. Світ робить постійні заяви на користь України. Росію виключили із Ради Європи, позбавили спортивних змагань міжнародного рівня. Готується заява ГА ООН, яка засуджуватиме дії Росії. Ми бачимо, що поступово, але неминуче йдуть дії на поглиблення міжнародної ізоляції РФ. Що дуже вірно. З такими підходами, як у Путіна, ця держава давно заслуговує на статус держави-ізгоя. Коли наші партнери побачили, що ми чинимо опір, що ми готові вмирати за демократичні, європейські – цивілізаційні – цінності та ідеї, вони нам допомагатимуть більше".

Олександр Мусієнко акцентує, що зараз дуже важливо тримати лад, вистояти, налагоджувати логістичні ланцюжки постачання озброєнь. І таким чином, захищаючи українські території, відвойовуючи їх у супротивника, поступово нав'язувати свою лінію на майбутніх переговорах (які точно будуть).

"Наголошую – свою лінію, відкидаючи безглузді ультиматуми, які раз у раз звучать із Кремля", – резюмує експерт.

Провал бліцкригу та посилення санкцій підвищують напругу всередині РФ

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов упевнений, що визначальними факторами оперативної обстановки стала військова майстерність та бойовий дух захисників України, а також консолідація суспільства.

"Стійкість українців під час оборони своєї землі має вплив на поведінку Заходу. Перші санкції одразу після початку агресії були важливими, але не чутливими. Проте країна, що обороняється, отримує можливості для розширення таких санкцій. Зараз, перш за все, посилюються фінансово-економічні санкції проти секторів російської економіки та ключових персон. Також розширюється список озброєнь, які окремі країни надсилають до України. Особливо важливими є системи протиповітряної оборони", – наголошує експерт.

За його словами, показала свою ефективність система управління обороною, кожен провадить свою роботу.

"Президент Володимир Зеленський дотискає західних партнерів щодо санкцій, спілкується з громадянами і приймає стратегічні рішення. При цьому Генштаб має всі повноваження щодо ведення бойових дій, громадянські не втручаються у роботу військових професіоналів, – наголошує Ігор Попов. – Міністр оборони організує роботу відомства щодо забезпечення діяльності Збройних Сил. Підрозділи МВС – наша друга армія, організація та комунікація поставлені на найвищому рівні".

Експерт не сумнівається, що провал бліцкригу та посилення санкцій підвищують напругу всередині РФ.

"Вже першого дня нападу тисячі громадян вийшли на демонстрації, попри ризики для себе. Ряд публічних осіб висловилися жорстко проти війни. Санкції вже впливають на поведінку бізнесу та еліт. Попри інформаційну цензуру, російське суспільство вже отримує трагічні звістки про долю своїх військовослужбовців", – зазначає Ігор Попов.

Він також наголошує, що напрямки ударів показали – "захист мешканців Донбасу" аж ніяк не був справжньою метою Кремля.

"Відселення громадянських біженців з ОРДЛО та голосування Держдуми за визнання "незалежності" псевдореспублік були лише операцією прикриття. А справжньою метою війни є захоплення української столиці та зміна політичного керівництва, примус до підписання політичних угод, – пояснює Ігор Попов. – Якісь мирні угоди буде підписано, всі сучасні війни закінчуються мирними договорами. Однак зміст цього документу залежатиме від військової обстановки на момент підписання, а також від рівня міжнародного тиску на настрої суспільства в обох країнах".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини