Головна Новини Оборона 2022 Стало відомо скільки коштує крейсер "Москва" та чому це важка втрата для агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо скільки коштує крейсер "Москва" та чому це важка втрата для агресора

Російський флот в Чорному морі без ракетного крейсера "Москва" вразливий

14 квітня 2022, 22:06
Поділіться публікацією:

Військовий експерт Олег Константінов, головний редактор "Думская net" в інтерв'ю Олексію Гончаренку розповів, про значення удару по ракетному крейсеру "Москва" та пояснив, чому це унікальна історична подія. Відомо, що російський корабель потонув біля острова Зміїний, рятували екіпаж турецькі та румунські прибережні катери, за інформацією іноземних ЗМІ.

Стало відомо скільки коштує крейсер "Москва" та чому це важка втрата для агресора

Флагман Москва, фото з відкритих джерел

"Це перший флагман російського флоту, що потоплений в бою, після Цусімскої морської битви в 1905 році. В 1904 році якраз 13 квітня затонув флагман тихоокеанської ескадри "Петропавловськ", напоровшись на міну. Тоді загинув віце-адмірал Степан Макаров. Безумовно, це чорний день для російського флоту, велика перемога для українських ВМС, які відплатили за 2014 рік", — говорить Олег.

Українські моряки вибрали час для атаки, коли на морі був шторм, провели розвідку та осліпили РЛС корабля з безпілотника й завдали удару двома ракетами. 

Треба розуміти, що це корабель радянського часу, вартістю приблизно 750 млн доларів з командою та штабом в 510 осіб, єдиний в Чорному морі оснащений засобами ППО великого радіусу дії у вигляді С-300Ф — довга рука флотської ППО. Тобто 50% ППО флоту росії в Чорному морі. Таких втрат морська держава не зазнавала з часів Другої світової. "Москва" — найбільший потопленний флагман протикорабельними ракетами. Корабель прикривав флот росії, який блокував українські порти.

Звісно, експерт говорить, що сама операція складна, мало співпасти багато факторів, тому це безпрецедентна перемога  України. До того ж кораблів такого рангу з проекту "Атлант" було всього чотири — "Варяг", "Петро Великий"(північний флот) та "Маршал Устинов". За 30 років росіяни не збудували жодного корабля першого рангу.

Тепер росія не може перекинути в Чорне море такі кораблі з інших морів. Тож інші кораблі росії дуже вразливі, основні сили морської піхоти понесли втрати. Бойова міць російського флоту в Чорному морі підірвана. Українці вже потопили та пошкодили й інші кораблі — всього сім.

Українську оборону посилили комплексами та ракетами "Гарпун", які надала Британія. Це протикорабельні ракети найбільших країн НАТО, вони модернізувалися останнім часом. Існує три варіанти ракетних комплексів, це зброя, що вражає будь-який тип корабля, летить на низькій висоті, вважається основною ударною зброєю.
Як повідомляв портал "Коментарі", спікер штабу Одеської ОВ зазначив, що причиною пошкоджень корабля стало влучення ракет "Гарпун" українського виробництва. Братчук уточнив, що навіть у тому випадку, якщо пожежу на кораблі вдасться оперативно загасити, то щонайменше рік ворог не зможе використати пошкоджений корабель.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини