Головна Новини Оборона 2022 Росію чекає криза газовидобувної галузі - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Росію чекає криза газовидобувної галузі - експерти

У газовій сфері на Росію чекає практично повна втрата європейського ринку

2 березня 2022, 13:17
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Денис

Після відкритого вторгнення РФ в Україну – цивілізований світ відмовляється від постачання російських енергоресурсів, включаючи газ. Компанія-оператор газопроводу "Північний потік-2" Nord Stream 2 AG вже оголосила про банкрутство. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Росію чекає криза газовидобувної галузі - експерти

Фото з відкритих джерел

РФ стає ізгоєм у світі

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський пояснює:

"Зрозуміло, що "Північний потік-2" помер остаточно. Згодом помре і транзит газу через Україну. ЄС рішуче взяв курс на зменшення частки російських енергоресурсів у своєму енергетичному балансі".

Експерт акцентує, що компанія-оператор СП-2 – це 100-відсоткова власність Газпрому. Отже, оголошення банкрутства – це спроба не платити іноземним компаніям, які вклали гроші в СП-2.

"Через те, що відбувається, безумовно, колосально втрачає Росія. Це вторгнення супроводжується бомбардуванням мирних людей. У результаті РФ стає ізгоєм у світі. І все більше людей, у тому числі в самій Росії, це розуміють", – резюмує Леонід Уніговський.

Росію очікує криза газовидобувної галузі

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ наголошує, що по клацанню накласти енергетичне ембарго на РФ не вдасться. Але санкції йтимуть за наростаючою. У міру того як основні покупці будуть знаходити джерела заміщення російських енергоресурсів.

"Розраховувати на швидкий ефект, на жаль, не доводиться. Але й далеким він не буде. У газовій сфері на Росію чекає майже повна втрата європейського ринку. Це станеться не одразу. Протягом декількох років. На початковому етапі буде різке скорочення споживання газу у Європі. На другому етапі – заміщення саме російського газу з інших джерел", – пояснює експерт.

За його словами, із великих споживачів російського газу залишиться хіба що Китай. Який, користуючись становищем, встановлюватиме максимально вигідні цінові параметри. Умовно кажучи, якщо газ на світових ринках коштуватиме 1000-1500 тис доларів за тисячу кубів, то Китай купуватиме в Росії ту саму кількість за 100-150 доларів.

"Росію очікує криза газовидобувної галузі, – прогнозує Олексій Кущ. – Не буде інвестиційних ресурсів, щоби освоювати нові родовища, проводити технічну модернізацію. Фактично вони у своєму розвитку зупиняться. Грошей вистачатиме просто на утримання галузі. А не на поповнення резервів, що стрімко виснажуються. Основна функція газових доходів була — інвестиційні, модернізаційні ресурси та поповнення резервних фондів. Вторгнення в Україну позбавило РФ всього цього. Тож країну-агресора чекає на те саме, що було з СРСР, який у 70-80 роках просто проїдав нафтодолари".

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зазначає, що із СП-2 все не так просто.

"У Німеччині було зареєстровано нову компанію для сертифікації "Північного потоку-2". І що чекає на цю компанію – поки що рішень немає. Багато залежатиме від розвитку ситуації у нас, в Україні. На жаль, навіть за таких умов не виключено, що СП-2 перечекає суворих часів, а потім Європа знову згадає про нього", – пояснює експерт.

Він також зазначає, що ціна газу дійшла в Європі вже до 2500 дол. за тисячу кубів, тому що ЄС має розпочинати сезон закачування газу, а альтернативи російському газу поки що немає.

"США також не надто нарощують постачання. Та й нікуди особливо, бо термінали залишилися, які були, – каже Юрій Корольчу. – Війна має якнайшвидше закінчитися, бо це глухий кут для всієї планети".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини