Головна Новини Оборона 2022 Росія тільки починає пожинати наслідки шаленого вторгнення в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія тільки починає пожинати наслідки шаленого вторгнення в Україну

Росію може очікувати дефолт

7 березня 2022, 19:27
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Рішення російського президента Володимира Путіна розв'язати відкриту війну проти України під виглядом "воєнної операції" вже обернулося для країни тисячі трупів і найжорстокішими санкціями. Враховуючи, що російська агресія продовжується, продовжуються і санкційні удари. Сьогодні, 7 березня, в Євросоюзі заявили, що йде підготовка нового раунду санкцій проти Росії, "з огляду на нерозсудливість Кремля щодо мирного населення" України.

Росія тільки починає пожинати наслідки шаленого вторгнення в Україну

Фото з відкритих джерел

Йдеться про обмеження щодо російських портів і судів, розширення списку санкцій, а також подальші обмеження щодо технологій, що використовуються у військовій техніці.

Глава уряду Канади Джастін Трюдо також оголосив у понеділок про розширення списку санкцій його країни у зв'язку з війною РФ проти України.

Про те, які економічні наслідки пожинає та ще й пожне Росія за свої злочини проти нашої країни, виданню "Коментарі" розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.

У Росії наближається дефолт

"Російські олігархи вже втрати десятки мільярдів доларів після початку відкритого вторгнення. Один з них, мільярдер і екс-глава "Русала" Олег Дерипаска визнав: наслідки російського вторгнення в Україну виявляться для самої РФ в економічному сенсі втричі важчими за наслідки кризи 1998 року, коли Росія оголосила дефолт, тоді, нагадаю, російський ВВП упав практично на 30%.

Ідея Путіна та його оточення повертати валютні борги в рублях вже призвела до того, що "Роснефть" (мала 6 березня погасити євробонди на 2 млрд доларів), по суті, оголосила дефолт. До цього ж рухається Газпром, який мав 7 березня віддати 1,3 млрд. доларів. А валюти нема.

Рейтингові агентства на сьогодні різко знизили кредитний рейтинг РФ до переддефолтного стану. І, швидше за все, у Росії, дійсно, наближається дефолт", — зазначив експерт.

Прискорити обвал російської економіки може нафтове ембарго.

"Далі будуть процеси, пов'язані з блокуванням активів, із заморожуванням рахунків підприємств. Це дуже серйозний удар, який відчує на собі кожен росіянин. Як і всі санкції, які вже введені та будуть введені, включаючи обмеження за картками Visa та MasterCard, припинення поставок високотехнологічної продукції в РФ.Все це, зрештою, відчує на власній шкірі, на власному гаманці кожен громадянин РФ.Який зубожить на стільки ж, на скільки зросте інфляція.А то й більше, враховуючи різку девальвацію рубля (а він впав до долара 30% з початку відкритої фази агресії) І ціни в Росії за останній тиждень зросли майже на 30%, і це далеко не межа.

Країна-агресор – Росія – тільки починає пожинати наслідки шаленого вторгнення в Україну. Адже будь-які економічні санкції – штука довгограюча.

Можливості російської економіки далеко не такі грандіозні, як це намагалася показати їхня влада. Все це міф, як міфом виявилася сила їхньої армії. Прискорити обвал російської економіки може нафтове ембарго. Це буде "контрольний на думку". Наголошую, що проблеми у росіян лише починаються. І якщо вони вважають, що зараз погано – вони просто не уявляють, що буде далі.

Сьогодні найбільш технологічні галузі російської економіки дуже жорстко залежить від зарубіжних технологій і комплектуючих. Самі росіяни не виробляють чипів, мікросхем. Вони дуже залежні від програмного забезпечення, від нових технологій, власниками яких є. Ті ж чіпи, що виробляють у Тайвані, є на сьогодні основою для високоточної зброї, яку виробляє РФ. А Тайвань вже офіційно заявив, що припиняє постачання мікрочіпів до Росії у зв'язку із санкціями.

Весь цей комплекс санкційних заходів сам факт відходу з російського ринку іноземних компаній відкине економіку РФ назад на десятиліття", — Пензін.

Деякі речі неможливо оцінити у ракурсі втрат

"Приміром, оцінити відсутність Apple Pay (система мобільних платежів та електронний гаманець від корпорації Apple, яка тепер недоступна росіянам) або Google Pay (розроблена компанією Google система електронних платежів з мобільних пристроїв, що працюють під операційною системою Android, яка також недоступна в РФ) )?

Як оцінити скасування монетизації на YouTube, відсутність доступу до цього відеохостингу взагалі, так само як і до TikTok?

Є речі, які в грошах не можна оцінити, але вони настільки глибоко проникли в економіку, що без них уявити життя сучасної людини, особливо молоді, фактично неможливо.

Інший приклад. Як, наприклад, оцінити, що на ваш старенький Volkswagen більше не буде запчастин? І він стоятиме на подвір'ї, замість того, щоб вас возити. Я вже не говорю про нові імпортні автомобілі, які просто припинили вступати до РФ.

Як можна підрахувати втрати від залишення РФ практично всіх великих іноземних компаній, які мали там представництва? Десятки тисяч росіян лише через це виявляться без роботи. Більше того — з Росії пішла "велика четвірка" аудиторських компаній. І тепер фінансова звітність російських компаній розглядатиметься як не зовсім достовірна чи недостовірна.

Ще мить. Близько 70% авіаційного парку РФ – це Boeing та Airbus. Вже надійшла чітка команда лізингоутримувачів – усі літаки вивести з Росії, бо припинено умови їх надання у лізинг. Навіть якщо ці літаки не відлетять, навіть якщо росіяни порушуватимуть лізингові договори (що в майбутньому обернеться ще більшими проблемами), це не допоможе. Літак — настільки складна техніка, яка літає, поки є технічне обслуговування. Щойно воно припиняється (а воно припиняється) – літак уже не злетить. Ніхто не візьме на себе ризики, пов'язані з можливою авіакатастрофою.

Розробити ті чи інші аналоги можна. Але це довгі роки і далеко не та якість. А через неймовірну протяжність РФ, відсутність діючого авіаційного парку призведе до величезних логістичних проблем", — вважає експерт.

Навіть після того, як війна закінчиться, санкції не скасовуються

"Санкції і вводити складно, а скасовувати — куди складніше. Тим більше, що санкції прив'язані до різних речей. Є блок, прив'язаний до анексії Криму. Є пов'язаний зі створенням РФ т.зв. "Л-ДНР", а потім і їх "легалізацією" є потужний блок санкцій, пов'язаний з початком відкритого вторгнення на територію України, і цей блок доповнюється і посилюється в міру злочинів, які вчиняє РФ на нашій території.

Навіть при тому, що поки що немає повного відключення Росії від SWIFT (Суспільство всесвітніх міжбанківських фінансових каналів зв'язку), ми маємо заблоковані за кордоном активи Центробанку РФ. Отже, санкції – реально "пекельні", як попереджав Захід, намагаючись стримати агресію. І через їх високий рівень, через небажання Росії одуматися, очікувати швидкого зняття санкцій не варто. А вони, як я зазначав, мають ще довготривалий ефект. І навіть після їх зняття приходити до себе РФ буде дуже довго.

До того ж, на горизонті замаячать репарації – виплата збитків із боку суб'єкта міжнародного права за шкоду, заподіяну внаслідок скоєного ним міжнародного правопорушення іншому суб'єкту міжнародного права. Тобто виплати з боку Росії за все, що вона наробила в Україні. За знищені міста, інфраструктуру, пам'ятки культури та мистецтва, військові об'єкти тощо. Плюс – компенсації загиблим. За все це буде виставлено рахунок. Буде прийнято відповідні рішення у міжнародних інстанціях, включаючи Європейський суд з прав людини. РФ доведеться зрештою за все платити. А способом вибивання цих грошей будуть санкції. Які продовжать запроваджувати – у разі невиконання вимог тієї самої ЄСПЛ", — каже Пензін.

"Отже навіть після кінця війни санкції висітимуть над Росією ще дуже довго", — резюмував Пензін.

Довідково: зараз вже понад 100 компаній виходять з російського ринку. Серед них такі як: Adidas, AMD, H&M, LEGO, IKEA та інші.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ы

8 березня 2022, 07:56

Українці знищуєм тотально кацяпофашистів на нашій рідній землі, вбиваємо цю нечисть зі всіх видів зброї, виносим їх на вилах. Смерть москальським фашистам окупантам. Слава Україні. Слава героям воїнам-українцям.


Новини