Головна Новини Оборона 2022 Прибрати Путіна: чи є шанси і хто може на це піти
commentss НОВИНИ Всі новини

Прибрати Путіна: чи є шанси і хто може на це піти

Путін чудово розуміє, що загроза існує

8 березня 2022, 18:59 comments1734
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін вкинув РФ у самогубну війну проти України. Санкційні удари, а також мужній спротив українців уже руйнують Росію. Економічний крах – питання часу. Яка ймовірність, що Путіна усунуть, не чекаючи, поки розвалиться сама Росія? Яка ймовірність, що вона розвалиться? Видання "Коментарі" обговорило ситуацію з експертами.

Прибрати Путіна: чи є шанси і хто може на це піти

Путін

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Путіна можуть гримнути завтра, а можуть – ніколи. На Гітлера було понад 40 замахів. Жодного вдалого. Зрештою, він самогубився. Причому у Гітлера наприкінці ситуація була більш патовою, ніж у Путіна зараз".

На думку експерта, з усіх варіантів, які цілком влаштовували США у рамках ослаблення Росії, Путін обрав найгірший для своєї країни. І, на жаль, для нас. А саме – відкрите вторгнення до України.

"У перспективі це вирішить головне завдання американців (остаточний розпад Російської Імперії) значно швидше. Інші варіанти відтягували цей розпад. За планами США, якщо РФ не є союзником у боротьбі з Китаєм (а Путін не захотів бути таким), то треба максимально нейтралізувати Росію як державу. І Путін тупо у цьому допомагає. На жаль, найбільше страждаємо на це ми, українці. Путін втягнув Росію у війну, яку вона не витягне. Особливо під вантажем неймовірних санкцій. Пройшли неповні два тижні, а вже розкрилася безодня проблем, з якими зіткнулася РФ. І це лише початок", – прогнозує Олексій Голобуцький.

Він підкреслює, що РФ не вистачатиме ресурсів на якусь діяльність. Але в цьому стані, наголошує експерт, можна проіснувати досить довго. Просто така – ослаблена – Росія перестане становити будь-яку реальну загрозу для Заходу. Який протягом року-півтора повністю переорієнтується на інші енергетичні джерела.

"Щодо можливості повалення Путіна, то міністр оборони Шойгу як потенційний "переворотник" та інші варіанти – це, швидше, схоже на спеціальні вкидання (наприклад, з боку американців), щоб Путін ще більше нервував. Звичайно, не можна виключати, що його грохне хтось із мільйон разів перевірених охоронців, якому пообіцяють неміряні гроші та захист. Але я більше вірю в незворотні внутрішні процеси, що почнуться у Росії. Щойно там з'являться точки напруги, як тільки вони почнуть розростатися, кінець Путіна стане дуже близьким. А як це станеться – "палацовий переворот" або якось інакше – вже не так важливо", – вважає Олексій Голобуцький.

Важливо, за його словами, те, що Росія вийде із цієї війни неймовірно ослабленою.

"Я – історик за освітою та розумію, що ми бачимо продовження того, що сталося понад 100 років тому. А саме – розпад Російської імперії. Її штучно підтримав у певній формі СРСР. А тому розвал розтягнувся на сторіччя. Але зараз ми спостерігаємо саме цей процес. Скільки він продовжиться, ніхто не може сказати. Як і те – як саме закінчить Путін, – зазначає експерт. – Не забуватимемо, що Росія – ядерна країна з величезною кількістю населення, з величезною територією. І що тут краще? Створення нового режиму, більш миролюбного, ніж путінський, із перспективою існування років 20-30? Чи повний розпад Росії? Думаю, зараз цього не знає ніхто".

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт із міжнародної політики Петро Олещук закликає особливо не розраховувати на те, що Путіна усунуть.

По-перше, Путін чудово розуміє, що така загроза існує. Тому мінімізував будь-яке спілкування, убезпечився практично від усіх, окрім найближчого кола. Напевно, у світовій історії було мало політичних лідерів, які б так переживали за свою безпеку. Так охоронялися. Так береглися. По-друге, російська політична еліта досить складна структура. Так, вони багато грошей втрачають у цій ситуації. Але вони ж сильно пов'язані з Путіним. Фактично – пов'язані кров'ю. Те, як Путін пов'язує круговою порукою своє оточення, ми бачили на засіданні Ради безпеки РФ, яке передувало вторгнення в Україну. Тоді на камери відбувалося обговорення т.зв. "визнання незалежності" створених Росією т.зв. "ДНР" та "ЛНР". І Путін буквально змусив підтримати це рішення все своє оточення. А потім це підтримала Держдума. Отже, члени Радбезу та Держдуми розуміють, що злочинець – не тільки Путін, а всі вони. І що без Путіна вони можуть почуватися менш спокійно. Навіть очікувати на розправу з боку самого російського суспільства", – пояснює Петро Олещук.

Тож, продовжує він, великого бажання розправлятися з Путіним, незважаючи на всі проблеми, у них може не бути. А якоїсь сили, яка б могла це здійснити – теж немає. Опозиція відсутня. А армія надто несамостійна у політичному плані. Та ще й деморалізована.

"Як далі розвиватимуться події – передбачати складно, ситуація змінюється досить динамічно", – резюмує політолог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини