Головна Новини Оборона 2022 Посилення обстрілів на Луганщині та скупчення техніки біля Сумщини: що відомо про ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Посилення обстрілів на Луганщині та скупчення техніки біля Сумщини: що відомо про ситуацію

Заступник міністра оборони Ганна Маляр розповіла, що плани ворога не далекоглядні й ризики розвитку страшних сценаріїв зберігаються

12 квітня 2022, 10:32
Поділіться публікацією:

Голова військової адміністрації Луганської області Сергій Гайдай розповів, яка ситуація на Луганщині, де проходить лінія фронту та чи вдається евакуювати людей.

Посилення обстрілів на Луганщині та скупчення техніки біля Сумщини: що відомо про ситуацію

Підбита ворожа техніка, фото Facebook

Наразі в області йдуть дощі, така погода сприяє нашій обороні, говорить чиновник, адже по сільській місцевості танки та важка техніка не проїде, а в колонах на автошляхах, вони стають легкою здобиччю ЗСУ. Українські захисники ведуть бої з ворогом в Попасній та Рубіжному — там всередині міст ідуть позиційні бої. Міста розділені — частково їх зайняли окупанти, частково українські військові, які відбивають постійні атаки. Тож евакуація звідти людей не можлива — автобуси не можуть під'їхати, бо все обстрілюється. Є ризик для тих, хто буде евакуюватися та для водіїв.

Гірська громада теж на лінії фронту, попереду сіл проходить лінія оборони, але ворог обстрілює все підряд, руйнуючи приватні будинки вже півтора місяця. Один або два рази на тиждень керівник громади все одно вивозить людей. У Лисичанську та Сєвєродонецьку щоденно працює евакуація, коли як виходить вивезти 2000, коли 200 людей, але навіть 50 осіб теж будуть вивозити, поки є можливість.

Ситуація із розвезенням гуманітарної допомоги така ж, як з евакуацією. В Гірську громаду гуманітарна допомога підвозиться, завозиться допомога в Сєверодонецьк. Працюють лікарні в Лисичанську та Сєвєродонецьку, швидкі допомоги забезпечені пальним, обладнання працює.

Протягом двох днів ворог стягує важку техніку сотнями одиниць ближче до лінії фронту. Військові фіксують збільшення кількості авіаобстрілів літаками та ракетами. Вчора в житловий масив Лисичанська влучила точка "У", є загиблі.

В полон до ЗСУ потрапляють мобілізовані з "ЛДНР", також багато загиблих серед щойно мобілізованих з окупованих територій — 90%. Чоловіків силоміць везуть до військоматів та на передову, позаду ідуть загородзагони.

Як розповіла в ефірі Єдиних новин заступник міністра оборони Ганна Маляр, в Україні триває війна, зараз гаряча фаза, інтенсивність боїв не спадає. За попередньою інформацією, в Маріуполі було застосовано фосфорні боєприпаси, говорить вона. Однак ризик застосування хімзброї доволі високий. На півдні ситуація дуже складна, бо ворог концентрує зусилля, щоб завоювати цю територію, що має стратегічний інтерес.

На території Білорусі, біля кордону з Сумською областю, техніка ворога стоїть, там керівництво ворога шукає засоби, щоб набрати охочих воювати. Загалом російські війська переходять на територію рф, щоб укріпитися та перегрупуватися і будуть знову наступати. Чи буде удар з півночі чи не буде однозначно сказати не можна, говорить Ганна Маляр. Однак наразі плани ворог має на кілька днів, орієнтується по ситуації на фронті, частина дій командування рф виходять за рамки військової логіки. Втім, Україна має бути готовою до всяких сценаріїв, всі ризики є, бо триває війна.

Як повідомляв портал, в Держприкордонслужбі розповіли, яка ситуація на північних кордонах з білоруссю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини