Головна Новини Оборона 2022 Обстріл Києва під час візиту генсека ООН: чи варто після цього чекати на зміни в міжнародних структурах
commentss НОВИНИ Всі новини

Обстріл Києва під час візиту генсека ООН: чи варто після цього чекати на зміни в міжнародних структурах

Спеціально для порталу "Коментарі" експерти проаналізували ситуацію з обстрілом Києва

29 квітня 2022, 12:25
Поділіться публікацією:

Росія накрила Київ ракетним обстрілом, коли генсек Організації об'єднаних націй (ООН) Антоніу Гутерріш прибував там з візитом. На цьому, зокрема, наголосив президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні . Чому Росія так відкрито плює на ООН і не лише? Чому світ все ще намагається грати з нею за правилами? Чи варто чекати змін у міжнародних структурах? За відповідями на ці запитання журналісти порталу "Коментарі" звернулися до експертів.

Обстріл Києва під час візиту генсека ООН: чи варто після цього чекати на зміни в міжнародних структурах

Удар по Києву. Фото - ДСНС

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець упевнений, що вчорашній обстріл української столиці під час візиту туди генсека ООН – не випадковий збіг.

"Путін любить подібні жорстокі "жарти", вважаючи себе людиною з приголомшливим почуттям гумору. І це був не лише обстріл Києва (як сьогодні з'ясувалося, не обійшлося без загиблих), а й черговий похоронний дзвін по ООН, – наголошує експерт. – Не знаю, хто автор мема, але дуже вірно, що ООН наразі розшифровується як Організація обстріляних нацією. Наголошую – обстріл адресувався саме генсеку ООН Гутеррішу. Для киян, які звикли до підлостей агресора, цей удар навряд чи став шоком. А для Гуттериша і персоналу, який його супроводжував, мав би стати".

Все це – свідчення остаточного приниження ООН. Падіння його в очах світового загалу, акцентує Тарас Березовець.

"Ця організація перетворилася на абсолютно марну структуру, яка нічого не може вирішити, досягти. Де миротворчі "блакитні каски"? Де інші рішення, спрямовані на зупинення російської агресії? — Задає риторичні питання експерт. – Україна може скільки завгодно ініціювати виключення Росії зі складу Ради безпеки ООН. Але без солідарного рішення всіх постійних членів Ради безпеки, включаючи РФ, цього нічого очікувати. Тому ООН прискореним кроком йде шляхом попередника – Ліги націй, яка безславно закінчила своє існування, не зумівши запобігти Другій світовій війні. А зараз у нас, насправді, Третя світова".

Тарас Березовець зізнався, що не знає, чи буде остаточно "обнулено" ООН. Але політично воно вже "обнулилося", наголошує він.

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян вважає, що ООН явно виявилася нездатною ні убезпечити світ від агресії, подібної до російської, ні відреагувати на неї, ні притягнути агресора до відповідальності. Що говорить про глибокі, хронічні проблеми в самій цій архітектурі безпеки на кшталт ООН. Яку належить або глибоко реформувати, або загалом міняти, зазначає експерт.

"Нещодавнє засідання міністрів оборони 40 країн на базі Рамштайн , формування пулу НАТО, може стати одним форматом, який переживе російсько-українську війну, ставши одним з елементів майбутньої системи колективної безпеки", – вважає Олег Саакян.

На його думку, обстріли Києва під час візиту Гутерріша – це акцентування росіянами на тому, що вони можуть робити все, що завгодно – і їм за це нічого від тієї самої ООН не буде.

"Гутерріш у сприйнятті Росії – дуже слабка постать. Яка, до того ж, щонайменше зацікавлена у збереженні ООН, ніж сама РФ. Тому що для Кремля ООН потрібна саме в такому недієздатному вигляді, при цьому із закріпленням за Росією статусу наддержави (постійного члена Ради безпеки ООН із правом вето), – пояснює Олег Саакян. – Одним із виходів для ООН продовжити власне існування, а не повторити долю Ліги націй – як мінімум призупинити права вето РФ, як максимум – скасування її постійного членства у Раді безпеки ООН. За інших сценаріїв, швидше за все, ООН у нинішньому вигляді, по суті, а не формою, не переживе російсько-українську війну".

Політичний консультант Олександр Вербицький наголошує, що ООН – послідовниця та спадкоємиця Ліги Націй (кожна з Організацій була створена за підсумками Світових війн) – на сьогоднішній день не виконує своїх функцій повною мірою. За винятком, можливо, дослідницьких, статистичних та просвітницьких.

"Виходячи зі зростаючої ролі у світовому протистоянні та співпраці КНР та США (держав-лідерів так званих колективних Сходу та Заходу), можна говорити про те, що ООН рано чи пізно припинить своє існування у нинішньому вигляді. Як це сталося з Лігою Націй. Але ще до цього зі складу ООН можуть вийти (або виключені) кілька її членів (включно з постійними)", – прогнозує експерт.

Він нагадує, що Німеччина та Японія самостійно вийшли зі складу Ліги Націй (1933 рік), а СРСР був виключений (1939 рік) через збройну агресію по відношенню до сусідньої Фінляндії. Сьогодні ситуація повторюється майже дзеркально.

"РФ заявляє, що не веде війну з Україною (аналогія з війною у Фінляндії у 1939-му, коли СРСР тільки "забезпечував безпеку" міста Ленінград, попередньо уклавши договір із "урядом" Фінляндської Демократичної республіки, сформованим до цього у Москві), а забезпечує безпеку "братських республік Донбасу" (створених самої РФ). При цьому повномасштабна війна на території України триває вже більше двох місяців і – до тривалості фінської "кампанії" залишилося не так і багато (там тривалість зіткнень була 105 днів). При цьому країни-учасниці ООН поки що, схоже, не до кінця усвідомили, що, не бажаючи того, вже залучені до нової Світової війни. І якщо не вчинити жорстко з агресором зараз, обов'язково піде продовження агресії. Просто трохи згодом", – зазначає Олександр Вербицький.

Щодо Росії, то їй абсолютно все одно, яку позицію займе ООН. Як і СРСР, була "до лампочки" позиція Ліги Націй, підкреслює експерт. Тому що в Москві вже змоделювали "перемогу" із захопленням частини території України. Як свого часу СРСР захопив частину території Фінляндії.

На думку Олександра Вербицького, РФ може вийти (або бути виведена) як зі складу постійних членів Ради безпеки ООН, так і ООН взагалі. Але війну з власної волі вона не закінчить.

"Війна не матиме обмеженого характеру (відповідно до заявлених "вузьких цілей" РФ). А це означає, що ракетні удари можуть тривати весь період воєнного часу і по всій території України, – пояснює він. – Зупинити ж РФ зможуть лише військові успіхи України та міжнародний тиск. Причому саме військові успіхи є вирішальним чинником як Сходу, так Заходу"

ООН же найближчим часом очікує на трансформацію, упевнений експерт. Через зміну, або доповнення до понять безпеки (колективної безпеки), у галузі гарантій захисту прав націй та народів за фактом створення нової Коаліції держав, що протистоять російській агресії.

"У свою чергу НАТО прийме до свого складу нові країни. Тієї ж Фінляндії, яка вимушено товаришувала з СРСР після Другої Світової війни. Ту ж Швецію, яка була під час Другої світової нейтральної. Війна в Україні повністю змінює мир та конфігурацію розподілу як зусиль країн у збереженні безпеки, так і в економічних зв'язках між ними, – зазначає Олександр Вербицький. – Місце Росії у новому світоустрої, заявлене раніше, вже не є актуальним. Але у Кремлі, схоже, не так і не усвідомили те, що відбувається. Тоді як другий фронт уже фактично сформований усім колективним Заходом, а ленд-ліз уже схвалено – і все це працює в Україні".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини