Головна Новини Оборона 2022 "Нам потрібно готуватися до затяжної війни": експерти про ситуацію в блокадному Маріуполі та переговори з РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

"Нам потрібно готуватися до затяжної війни": експерти про ситуацію в блокадному Маріуполі та переговори з РФ

Експерти вважають, що війна в Україні буде глобальною та довгостроковою

17 квітня 2022, 12:10 comments1495
Поділіться публікацією:

У своєму новому зверненні Володимир Зеленський акцентовано торкнувся теми блокадного Маріуполя. За його словами, або партнери негайно дадуть Україні всю необхідну важку зброю та літаки, щоб вдалося знизити тиск окупантів на Маріуполь і деблокувати її, або має йти переговорний шлях, де роль партнерів також має бути визначальною. При цьому раніше в інтерв'ю українським ЗМІ президент заявив, що знищення захисників Маріуполя чим активно займається Росія може поставити крапку в переговорному процесі. Експерти розповіли виданню "Коментарі", який шлях у ситуації з Маріуполем є найбільш реальним.

"Нам потрібно готуватися до затяжної війни": експерти про ситуацію в блокадному Маріуполі та переговори з РФ

Маріуполь. Фото - Telegram канал Андрющенко Time

"Війна буде довгостроковою"

За словами політичного експерта Олександра Антонюка, вже зрозуміло, що ця війна буде, на жаль, не короткостроковою, як багатьом хотілося б в Україні та світі (що Росія після того, як ми відбили її першу хвилю відкритої агресії, відступить), а – глобальною. Довгостроковою.

"А тому, – зазначає експерт, – найбільш реальний варіант щодо Маріуполя, на мою думку, не деблокада, а деокупація. І, як після деокупації Ірпеня, Бучі та багатьох інших українських міст, світ вжахнеться злочинам росіян. Щоправда, у випадку з Маріуполем ми можемо говорити швидше про частину злочинів, які стануть надбанням громадськості. Багато окупантів намагатимуться приховати, користуючись тим, що встановили відносний контроль над містом. Там уже працюють мобільні крематорії... Також відбувається масова крадіжка наших громадян, яких агресор вивозить на територію РФ. І поки що неясно, який відсоток з них вдасться розшукати".

Переговори, вважає Олександр Антонюк, проводити можна і потрібно, з акцентом на залучення до них наших зарубіжних партнерів. Ось тільки розраховувати на зрушення навряд чи варто.

"Спроби тієї ж Туреччини відкрити "зелені коридори" з Маріуполя, зокрема морські, поки що не мали успіху. Тому я мало вірю в успішність переговорів з агресором, – зізнався політексперт. – І, судячи з того, що каже президент України, він уже теж не надто розраховує на переговори після всіх звірств, що наробили та творять росіяни. Схоже, ми перейшли якийсь Рубікон у переговорних процесах. І більшість українців мають розуміння, що домовитися з Москвою нереально. Будь-які переговори – це м'яка чи жорстка капітуляція України. Ми цього не підемо. Тож нам треба готуватися до затяжної війни. Саме тому, акцентую, Маріуполь чекатиме на деокупацію", — вважає експерт.

"У Маріуполі, на жаль, ініціатива у руках росіян"

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі, який сам пережив багато жахів у Маріуполі, але зумів вириватися звідти, розмірковує так:

"На мій погляд, будь-які переговори з російськими окупантами свідомо приречені на провал, про що говорять багато попередніх зустрічей та їхній "результат". У Маріуполі, на жаль, ініціатива в руках росіян, попри героїчний спротив українських військових. Тому агресор вимагатиме від команди Зеленського повної капітуляції, як і у лютому. Силовий варіант деблокади Маріуполя є більш реалістичним, але самостійно провести таку операцію командування України не в змозі. Я думаю, що важке озброєння та літаки, які ми хочемо отримати від Заходу, не є запорукою успіху. Коли я три тижні перебував у блокованому Маріуполі, то військові та деякі цивільні день у день мусували інформацію про те, що нібито 1-3 українські бригади ось-ось прорвуть оточення. За фасадом цієї бравади ховався відчай та усвідомлення всієї безнадійності стану справ у Маріуполі. Адже найменша помилка у плануванні операції зі звільнення міста призведе до великих втрат серед українських військових".

"Захід все ще сподівається обмежитися санкціями та точковими поставками зброї"

Георгій Кухалейшвілі наголошує, що Маріуполь розташований поблизу російського кордону та сепаратистської освіти "ДНР". І ніщо не заважає росіянам перекидати підкріплення будь-яких масштабів для спротиву гіпотетичному українському контрнаступу.

"Основний наголос у ЗМІ, що зрозуміло, робиться на успіхах української армії на фронті. І можливий потужний провал у Маріуполі стане серйозним ударом, зокрема, по команді Зеленського, – пояснює експерт. – Ну, а США та їхні союзники по НАТО не хочуть більш ґрунтовно втручатися у російсько-український конфлікт, особливо на маріупольському напрямку, де за будь-яких розкладів будуть запеклі бої. Захід все ще сподівається обмежитися санкціями та точковими поставками зброї. Інакше вони вже давно провели військову операцію проти російських військ в Україні заради примусу агресора до миру під егідою НАТО. Принаймні так було в Югославії 1999 року".

На думку Георгія Кухалейшивілі, небажання команди президента США Джо Байдена, керівництва Франції чи Німеччини збільшити військову допомогу Україні пояснюється небажанням повністю рвати відносини з РФ, втрачати нитку для діалогу з Путіним.

"На жаль, ядерна зброя Росії у поєднанні з непередбачуваністю режиму Путіна сприймається на Заході як загроза. Мабуть, вони побоюються, що у відповідь на масштабну військову допомогу Україні РФ стягне мобільні ракетні комплекси до кордонів країн-членів НАТО або влаштує провокацію в країнах Балтії. У такому разі вступ НАТО у війну проти Росії стане неминучим, а цього не хоче ні Байден, ні Макрон, ні Шольц", – резюмує політолог-міжнародник.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини