Головна Новини Оборона 2022 Евакуація захисників Маріуполя: що означає рішення Кремля щодо «Азовсталі» – чого очікувати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Евакуація захисників Маріуполя: що означає рішення Кремля щодо «Азовсталі» – чого очікувати далі

Експерти проаналізували ситуацію навколо захисників Маріуполя

18 травня 2022, 12:05
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Україна продовжує спеціальну операцію з евакуації українських військових із "Азовсталі". До порятунку останніх захисників Маріуполя залучено багато впливових сил. Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму відеозверненні за 17 травня. Американський інститут вивчення війни (ISW) передбачає, що Росія могла піти на евакуацію українських воїнів, а не повне їхнє винищення, як наполягали деякі "яструби", щоб, нарешті, назвати Маріуполь повністю своїм. І пред'явити внутрішньому споживачеві хоч якийсь успіх у "українській кампанії". Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію навколо того, що відбувається останніми днями із захисниками Маріуполя.

Евакуація захисників Маріуполя: що означає рішення Кремля щодо «Азовсталі» – чого очікувати далі

Азовсталь (фото из открытых источников)

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян зізнався, що складно коментувати цю тему, бо вона дуже чутлива, у ній багато "іксів". На його думку, очевидно, що вихід українських воїнів з "Азовсталі" – це була остання нагода, щоб урятувати наш гарнізон, який героїчно тримав 82 дні Маріуполь. Але був уже давно в оточенні.

"Всі інші кроки щодо його деблокування, звільнення є або неможливими (як, наприклад, військові), або були випробувані (дипломатичні), – пояснює політолог. – При цьому, безумовно, є ризик, що Росія намагатиметься обдурити Україну – і не піде на завершення домовленого раніше обміну. Як мінімум, спробує розтягнути такий обмін у часі, не віддаючи маріупольському гарнізону. Як максимум – зовсім зірвати такий обмін. Звичайно, це несе низку стратегічних ризиків для самої РФ. Буде повна нерукоподаваність. Але не факт, що це є достатнім запобіжником від таких дій Кремля. Оскільки Росія в цій війні порушила все, що тільки можливо".

За словами Олега Саакяна, якщо Кремль все ж таки не обдурить і піде на обмін, російська пропаганда може це "продати" як власну перемогу, як встановлення повного контролю над фактично знищеним обстрілом агресора Маріуполем.

"Роспропаганда вже розповідає, що українські воїни нібито здалися, не маючи можливості надалі оборонятися. І це наратив росТВ "продаватиме" своїй аудиторії. І він є достатнім, щоб сформувати образ хоч якоїсь "перемоги". Можливо, саме це підштовхнуло РФ погодитися на цей крок, — розмірковує експерт. – До того ж, постійна гаряча точка у власному тилу тимчасово окупованих територій – це фактор роздратування, фактор сковування військ та постійна жива пам'ятка неспроможності російської армії (зокрема щодо захоплення Маріуполя)".

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк припускає, що евакуація захисників Маріуполя – не так російський сценарій, як тиск Заходу та частина великих переговорів (частиною яких є Україна).

"У цьому пулі, думаю, також переговори про вступ Швеції та Фінляндії до НАТО, про розгляд кандидатства України в ЄС на червневому саміті, персональні санкції щодо Путіна, отримання нами зброї зі США щодо ленд-лізу. Думаю, це слід розглядати в одному аспекті. Частиною якого стало і визволення захисників Маріуполя", – пояснює експерт.

За його словами, росіянам, щоб показати, що вони нібито щось захопили, не обов'язково робити власне захоплення. Їхні медіа можуть показати будь-яку інсценізацію, запустити будь-який фейк.

"Вони вже Київ три рази "захоплювали". І в Маріуполі, як би захопленому, "парад" проводили. Отже справа тут не в бажанні продемонструвати щось своєму глядачеві. Швидше мова про те, що росіяни реально злякалися отримання Україною важкого озброєння" , якого стане ще більше (і надходитиме куди швидше) у рамках ленд-лізу.У Харківській області, в районі Ізюма, наші за півтора дні, завдяки новим гаубицям, вибили окупантів із "насиджених" позицією.За півдня ЗСУ настріляли близько 500 росіян солдат під час їхніх спроб переправитися через Сіверський Донець, відчув силу нового озброєння, яке отримує Україна, росіяни починають бути більш згідливими", – вважає Микола Давидюк.

При цьому, продовжує він, Кремль і МЗС РФ завжди говорять одне, думають інше, а роблять третє. І коли ми чуємо від їхніх представників, що українсько-російські переговори нібито не йдуть, це може бути свідченням того, що переговори активізувалися.

"Ну, а те, що в РФ зараз качають тему неможливості обміну захисників Маріуполя, навіть намагаються через Держдуму провести подібну заборону, говорить швидше про бажання накрутити ціну обміну. І отримати за наших воїнів максимальну кількість полонених росіян, особливо термінових, яких тут немає", – резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини