Головна Новини Оборона 2021 Жінки vs армія: рішення Міноборони оцінили експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Жінки vs армія: рішення Міноборони оцінили експерти

Думки експертів щодо обов'язкового військового обліку для українок розділилися. Чи можуть такі заяви мати негативні наслідки, чи це запізніле рішення

23 грудня 2021, 20:11 comments1502
Поділіться публікацією:

Жінки vs армія: рішення Міноборони оцінили експерти

Жінки повинні ставати на військовий облік, фото Сухопутні війська Facebook ВСУ

Міністерство оборони України розширило перелік професій, який зобов'язує жінок стати на військовий облік. До списку додали медійників та комунікаційників усіх категорій – журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів.

У четвер, 23 грудня, у Міноборони пояснили, як відбуватиметься процес взяття на військовий облік українських жінок. Наголосили, що жінки з дітьми все одно мають ставати на військовий облік. І уточнили, що жінок із нового переліку спеціальностей закликатимуть для несення військової служби у разі введення воєнного стану або в особливий період під час мобілізації. Як оцінюєте нововведення? Чи можна обійтися без них?

Якщо на нас підуть російські танки — боротися повинні всі

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президентові Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова зазначає:

"Я ще в минулі хвилі мобілізації, 2014-го, пішла працювати спочатку до інфоцентру РНБО, потім до Міністерства оборони – радником міністра з комунікації. Тож і зараз не бачу проблем із тим, щоб стати на військовий облік. Адже я маю відношення і до медіа-бізнесу, і журналістики".

За словами Тетяни Попової, вона зараз намагається з'ясувати, де саме знаходиться військкомат у її районі, які документи треба з собою брати. Пояснення щодо останнього від Міноборони вже пішли. Залишилося, за словами експерта, з'ясувати адресу військкомату, час та дні його роботи.

"Щойно з'ясую – поїду ставати на облік, – запевняє Тетяна Попова. – Якщо на нас підуть російські танки – боротися мають усі. Знадобляться прес-офіцери, посилення прес-служб, зокрема жінками. І – так, краще працювати прес-офіцером, ніж допустити захоплення твоєї землі, твого рідного міста агресором. Медики, у тому числі цивільні, й так уже допомагали ЗСУ під час повномасштабних бойових дій у 2014-2015 роках. Упевнена, що і жінкам-журналістам буде чим зайнятися, якщо Путін таки наважиться на відкриту агресію".

Такі рішення без розтлумачень і пояснень дають негативний ефект

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко вважає, що такі нововведення точно мало зрозумілі для населення і лише дестабілізують ситуацію, б'ють по економіці.

"Очевидно, що є небезпечна реальність – і російські війська гримлять зброєю біля кордонів України. Але інтереси Путіна очевидні – якнайшвидше сертифікувати "Північний потік-2". І ймовірність повномасштабної війни дуже мала. Зрозуміло, що гібридна війна, у якій ми живемо восьмий рік – це дуже погано. Але розмови про потенційну "велику війну", відкрите вторгнення, коли треба "всіх під рушницю" – вони дестабілізують економіку, негативно впливають як на внутрішнього, так і на зовнішнього інвестора. Такі медійні повідомлення можуть сприйняти як заклик до загальної мобілізації", – пояснює Катерина Одарченко.

Вона акцентує, що виступає за гендерну рівність, за те, щоб людина сама вибирала, де їй працювати.

"Але такі елементи, як розширення переліку професій, які зобов'язують стати на військовий облік жінок – без розтлумачень і пояснень, без явної логіки, дають негативний ефект. Тим паче, що у тій самій журналістиці, у піарі – маса нових КВЕД (класифікатор видів економічної діяльності), видів діяльності. І нам варто було б почати з оновлення списку професій до більш актуального, ніж той, що був за СРСР. А потім переходити до таких радикальних дій у стилі – всіх жінок-журналісток зробити військовозобов'язаними, – наголошує Катерина Одарченко. — Ну і виникає ще одне питання — це що, справді так посилить нашу армію?"

  Перелік професій розширюватиметься і надалі

Доктор права, адвокат Іван Ліберман вважає, що Україна давно, ще з 2014 року, мала йти шляхом такої розвиненої країни як Ізраїль, де всі жінки служать. Де вони є військовозобов'язаними, захищають Батьківщину.

"Це абсолютно правильний крок у країні, яка живе у збройному конфлікті. Запізніле, але правильне рішення, – каже Іван Ліберман. – Упевнений, що перелік професій, представники яких мають стати на військовий облік, розширюватиметься" .

Радянські часи можна багато за що лаяти, але тоді в школах були уроки військової освіти, проводилися "Зірниці". Були сильні військові кафедри у вищих навчальних закладах. У результаті майже всі отримували навички орієнтування біля, знали ази поводження зі зброєю, зазначає адвокат.

"Те, що останнім часом такого немає в українських школах на серйозній основі – промах влади", – резюмує Іван Ліберман.

Як повідомляв портал "Коментарі", військовий облік для жінок в Україні став обов'язковим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини