Головна Новини Оборона 2021 Вторгнення РФ під питанням: що не домовляють у владі і чого все ж чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Вторгнення РФ під питанням: що не домовляють у владі і чого все ж чекати

У блоці нацбезпеки розходяться дані щодо загрози з боку РФ. Поки в РНБО та Мінборони заспокоюють і кажуть, що немає причин панікувати, у ГУР кажуть, що небезпека нікуди не зникла і готуватися треба до гіршого

26 листопада 2021, 18:25
Поділіться публікацією:

Глава Міноборони України Олексій Резніков запевняє, що Росія, незважаючи на стягування військ до українських кордонів, не збирається вторгатися в Україну. В аналогічному ключі висловлюється секретар РНБО Олексій Данілов, визнаючи, втім, непередбачуваність президента РФ Володимира Путіна. Тим часом керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов попереджає про можливий напад РФ взимку 2022 року. Чому у блоку представників нацбезпеки настільки різна позиція щодо такого найважливішого питання? Про що це говорить? Чого все ж таки чекати? У непростій ситуації, що нависла на українсько-російському кордоні, в інтерв'ю виданню "Коментарі" розбиралися наші експерти.

Вторгнення РФ під питанням: що не домовляють у владі і чого все ж чекати

Танки. Фото з відкритих джерел

Не варто поспішати говорити, що вторгнення не буде — Росія високо підняла ставки

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин вважає, що немає приводу сумніватися у даних авторитетних західних видань, світових лідерів, розвідок, які повідомляють, що на українсько-російському кордоні з боку РФ зосереджено численне угруповання військ країни-агресора.

"Не думаю, що українські керівники силових блоків не сходяться в думці, що загроза є реальною. Швидше, вони не сходяться за термінами, коли буде можливий наступ РФ на Україну, – зазначає експерт. – На сьогоднішній день ми не бачимо самої підготовки до негайного вторгнення. Будь-який наступ здійснюється за певними законами тактики та стратегії. Війська не наступають колонами. Вони зосереджуються у певних районах, потім вишиковуються у бойові порядки. І коли війська зосереджені, наприклад, у Єльні (фігурує у низці ЗМІ), їм треба ще розосередитись у батальйонні тактичні групи (саме ними воює РФ). А для цього потрібен певний час. Поки що російські війська та військова техніка просто перебувають у районах зосередження – і не перебудовувалися у бойові порядки".

Саме тому, наголошує Влад Волошин, керівництво українських МО та РНБО каже, що найближчим часом настання росіян не буде.

"Але за тією ж класикою стратегії та тактики, перед сухопутним вторгненням мають проводитися удари ракетних військ, артилерії, авіації. А на деяких російських аеродромах поблизу кордону з Україною відмічено збільшення зосередження повітряно-космічних сил РФ. Тож я не поспішав би стверджувати, що вторгнення не буде, – каже військовий експерт. – Росія високо підняла ставки. І більшість фактів свідчать, що вона готова до вторгнення. Коли воно буде і чи буде питання часу...".

Ланцюжок нетипових дій росіян викликав зрозумілу стурбованість у США

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука наголошує, що важливо розуміти фундамент ситуації. А саме – чому США так схвилювало те, що відбувається біля українсько-російського кордону.

"Є таке поняття як типова та нетипова поведінка. Якщо водій бачить перешкоду на дорозі – типово натискати на гальмо. А на газ – не типово. Коли протягом багатьох років на об'єкті, що охороняється один годинний з одним автоматом Калашников і з одним магазином ходить від однієї вежі до іншої — це сприймається як типове явище. Коли раптом замість одного вартового з'являється три, причому озброєні автоматами Калашнікова з трьома магазинами, а також кулеметом Калашнікова – це нетипова поведінка. І у протилежного боку така нетипова поведінка викликає природний інтерес та тривогу, – пояснює Георгій Тука. – Коли американці вирішили з'ясувати причину нетипової поведінки російських збройних сил уздовж кордону з Україною, вони використали для цього додаткове джерело отримання інформації. Зокрема, може йтися про радіоелектронні розвідувальні способи".

Це, за словами екс-заступника міністра, – нормальна ситуація. Усі фактично країни для того, щоб моніторити стан своїх сусідів, опонентів, використовую такі джерела спостереження. Так чинить Росія, інші держави, спостерігаючи за відкритими діями тих, хто їх цікавить.

Але, коли американці вирішили включити цей метод додаткового моніторингу, вони побачили, що у відповідь швидко росіяни включили сучасні способи радіоелектронної боротьби. Що є нетиповою поведінкою. Якщо ти проводиш якісь навчання, це заздалегідь анонсується. І додаткові спостереження нікого не дратують, все відбувається відкрито. Нині ж росіяни вирішили закрити додатковий доступ до отримання такої інформації. І цей ланцюжок нетипових дій викликав зрозуміле занепокоєння у США", – наголошує Георгій Тука.

Він критикує реакцію українських чиновників-силовиків на повідомлення про небезпечні маневри росіян біля наших кордонів.

"Коли секретар РНБО, коментуючи такі важливі політичні та безпекові повідомлення, які проходять, наприклад, в американських ЗМІ (про збільшення скупчення російських військ та військової техніки біля кордонів з Україною), дає оцінку у стилі "це все фейк" – це, на мій погляд, неприпустимо. І це говорить, швидше за все, про некомпетентність людини на цій посаді. Якщо навіть ти маєш сумніви щодо цієї інформації, треба шукати інші форми вираження своїх думок", – зазначає Георгій Тука.

Він зізнався, що складається стійке враження, ніби такі заяви наших чиновників ґрунтуються лише на тій відкритій інформації, яку повідомили ті самі ЗМІ США.

"Я абсолютно впевнений, що розвідувальне співтовариство (і США, і НАТО загалом) мають інформацію набагато більшу. Водночас, заяви того ж таки Данілова переконують, що він не має такої додаткової інформації, яка не потрапляє до ЗМІ. І це, у свою чергу, призводить до думки, що, на жаль, втрачені ті довірчі канали, які існували всі ці роки, якими йшов обмін розвідінформацією. Перебуваючи на держслужбі, я знав набагато більше, у тому числі від спецслужб наших партнерів, аніж це повідомляється у ЗМІ", – зізнався колишній заступник міністра.

Пояснюючи заяву голови ГУР Буданова про ймовірність російського вторгнення в січні-лютому 2022 року, Георгій Тука нагадав, що раніше керівник Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі розповів: якщо дії Росії біля українських кордонів, які ми спостерігаємо зараз, відбуватимуться надалі в таких же темпах, якщо вони супроводжуватимуться ще деякими додатковими діями, то повну боєздатність сил РФ до повноцінного вторгнення на територію України може бути досягнуто в найближчому майбутньому. При цьому безпосередніх термінів, як взагалі прогнозу щодо вторгнення Міллі не озвучував.

"Буданов, схоже, вирішив цим скористатися. І, на жаль, на мій погляд (не думаю, що це була його ініціатива), включився у внутрішньополітичну боротьбу, яка триває в Україні, – зазначає Георгій Тука. – Про це, як на мене, свідчить фінальна частина заяви Буданова. У стилі "не розхитуйте човен, а то Путін нападе, а нападатиме він у січні-лютому". Хотів би нагадати Буданову, що участь військовослужбовців у політичних процесах в Україні заборонена".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення РФ в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини