Головна Новини Оборона 2021 Остаточна ліквідація «Укроборонпрому»: що буде з оборонною галуззю України
commentss НОВИНИ Всі новини

Остаточна ліквідація «Укроборонпрому»: що буде з оборонною галуззю України

Експерти пояснили, які плюси і мінуси несуть зміни державного концерну для нашої країни та її оборони

14 липня 2021, 15:08
Поділіться публікацією:

У вівторок, 13 липня, народні депутати підтримали законопроєкт під номером 3822, який остаточно завершує реформування держконцерну "Укрооборонпром". "Коментарі" попросили експертів пояснити, навіщо такі зміни були потрібні (або ж ні). Також фахівці оцінили шанси на те, що реформа підприємства допоможе вітчизняній "оборонці".

Остаточна ліквідація «Укроборонпрому»: що буде з оборонною галуззю України

Рада остаточно ліквідувала "Укроборонпром". Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Понад сто підприємств "Укроборонпрому" згрупують за принципом спеціалізації"

За словами ексспікера Генштабу ЗСУ, військового експерта Влада Волошина, закон визначає особливості правового, економічного та організаційного перетворення держконцерну на акціонерне товариство.

"З кінця грудня 2020 року триває перетворення "Укроборонпрому" в холдинг. Управління та розвиток, вся структура держконцерну повинні відповідати принципам Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР, англ. Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD). Це міжнародна економічна організація розвинених країн, що визнають принципи представницької демократії та вільної ринкової економіки. На неї орієнтований серйозний бізнес у всьому світі. Так хочуть переформатувати й "Укроборонпром". І прийнятий 13 липня законопроєкт — один з етапів перетворення", — пояснює Влад Волошин.

Експерт нагадує, що наприкінці травня була призначена нова наглядова рада "Укроборонпрому". Тепер прийнято закон, який регулює, як далі відбуватиметься перетворення концерну.

"Тепер всі державні й казенні підприємства "Укроборонпрому" стануть господарськими товариствами. Їх організаційна форма і структура будуть набагато гнучкішими, стануть більше відповідати вимогам, які зараз визначає світовий ринок", — зазначає експерт.

За його словами, понад ста підприємств "Укроборонпрому" згрупують за принципом спеціалізації: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння, боєприпаси, морські та авіаремонтні системи, спецекспортери.

"Кожна сфера — підприємства, які спеціалізуються з випуску тієї чи іншої продукції. А система управління ними стане набагато ефективнішою, — запевняє Влад Волошин. — Реформа дає результат. За півріччя управління за новими принципами, масштаби виробництва підприємств "Укроборонпрому" зросли фактично на 20% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року".

Зокрема, пояснює експерт, виробництво і модернізація авіаційної техніки та обладнання збільшилися на 44,6% (7,8 млрд грн), високоточного озброєння боєприпасів — на 3,1 млрд грн.

"Це свідчить про те, що напрям перетворень "Укроборонпрому" обрано правильний. Україна намагається вийти на світовий рівень торгівлі продукцією військово-промислового комплексу. Потенціал є. Тепер важливо провести правильні перетворення. Що зараз і відбувається", — резюмує Волошин.

"Реформування "Укроборонпрому" з орієнтацією на найкращий світовий досвід — правильний підхід"

Політичний і бізнес консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко вважає, що реформа "Укроборонпрому" назріла давно.

"Деякі підприємства концерну перебувають на межі банкрутства, є заборгованості по зарплаті, труднощі з виробництвом озброєнь, — зазначає він. — Той підхід, який продемонстрований у реформуванні концерну, правильний. Якщо подивитися на міжнародну (зокрема, європейську) практику, то у тих же Франції, Італії, Німеччини, Швейцарії компанії з виробництва озброєння існують у вигляді публічних акціонерних товариств, де одним з основних акціонерів залишається держава. При цьому дозволяється вносити та купувати частки різним міноритарним акціонерам. Усе це регулюється антимонопольним законодавством, знаходиться під ретельним наглядом держави. І дає ефект".

За словами Олександра Мусієнка, провідні світові концерни, які спеціалізуються на випуску продукції військово-промислового комплексу і з певною часткою держави (від 20 до 50%) здебільшого прибуткові.

"Причому вони виробляють не тільки озброєння, а й технології подвійних призначень, які можуть використовуватися при виробництві телевізорів, ноутбуків, мобільних телефонів, автоустаткування, обладнання для літаків, навігаційних приладів, — перераховує експерт. — І все це приносить солідний прибуток державі".

Тому, на думку Мусієнка, реформування "Укроборонпрому" з орієнтацією на найкращий світовий досвід — правильний підхід. При цьому він відзначає, що важливо розуміти: без фінансової допомоги з боку держави (держзамовлення), без відповідної дипломатичної роботи, без залучення досвідчених менеджерів "Укроборонпрому" буде дуже важко розширити ринки збуту, вийти на нові рубежі.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто може очолити одне зі стратегічних підприємств — "Укрооборонпром". Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як в НАТО будуть підтримувати процес ліквідації держконцерну і його перетворення на акціонерні підприємства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини