У ворога немає сил і засобів виграти битву на Донбасі: поточна оцінка ситуації на фронтах

Чи є загрози для України з моря та Придністров'я та чи можуть окупанти захопити південні міста

Триває 56-та доба з початку повномасштабного вторгнення росії на територію України. В зоні ООС ЗСУ тримають лінію оборони, окупанти продовжують обстрілювати південні області, Харків, лінії фронту в Донецькій та Луганській областях. Битву за Донбас історики та експерти вже називають "курською дугою" російсько-української війни. Ми повідомляли, що на Луганщині атаки ворога відбиті, інтенсивність обстрілів зменшилася.

Військовий експерт Олег Жданов в ефірі ТСН розповів, про ситуацію на фронтах та пояснив тактику ворога на півдні, на морі та в окупованій частині Молдови. За його словами, наразі фронт стабільний, різких змін станом на 20 квітня не відбулося. Десь ЗСУ маневрує, десь стоїть й відбиває атаки. Окупанти планують зробити два оточення наших позицій: на лівому фланзі в районі Сєвєродонецька та оперативне оточення й кільце на Краматорську. Продовжують наступати від Гуляйполя та з Ізюма. Ворог планує в подальшому розвивати наступ в напрямку міста Дніпра.

Наразі відомо, що ще десь 30% резерву знаходяться на території росії, вони досі не ввели їх й будуть вводити поступово по мірі потреби комплектування бойових частин для відновлення їх боєздатності. Ворог так і не спромігся створити єдине ударне угруповання.

Експерт наголошує, що наступ не може тривати довше двох тижнів, адже класичний термін для активних атак - 7-10 днів, оскільки треба накопичити великі запаси боєприпасів, палива, розгорнути мобільні госпіталі біля лінії фронту. Олег Жданов переконує, що на довше, ніж тиждень-два наступу в них сил і засобів не вистачить.

"Озброєння, яке будуть передавати Україні, більш потужне, ніж те, яке є в рф. Це суттєво може допомогти у нанесенні вогневого ураження противнику та дає гарантії, що ми розгромимо їх", - говорить експерт, коментуючи нараду США з партнерами перед ухваленням закону про ленд-ліз.

Відволікаючими маневрами з боку російської армії є обстріли Харкова і Миколаєва, щоб ЗСУ не могли перекинули ці сили в зону ООС. Хоча для просування в Миколаївській області у ворога немає сил і засобів, щоб іти в наступ й захопити Вознесенськ, Миколаїв, Одесу. Адже це оперативне завдання, що передбачає глибину вторгнення більше 500 км, а для цього треба багато живої сили, техніки, боєприпасів тощо.

З боку моря теж немає значної загрози, оскільки для ведення бойових дій на морі у ворога немає прикриття і кораблі не можуть рухатися в безпеці до Миколаєва та Одеси. Потопивши "Москву" ВМС України на 30% зменшили можливості морського десанту росії. Тому висадитися на узбережжях вони не можуть. Однак загроза ракетних ударів все ж є. Ракети зі значною дальністю можуть запускати й з Криму.

Щодо загрози з боку Придністров'я, то, за словами експерта, звідти можуть заходити ворожі ДРГ, а от перетин кордону російськими військами з гарнізону в регіоні маловірогідний.

У них не вистачає сил і засобів, щоб перетнути кордон України. До того ж наша артилерія дістає на всю глибину регіону. Та й без підходу основних сил суходолом це угруповання не буде робити різких рухів. Наразі військове керівництво росії дало їм завдання робити демонстраційні рухи вздовж нашого кордону, як відволікаючий маневр.
Загалом експерт говорить, що до 9 травня росія не зможе вийти навіть на адміністративні межі Луганської та Донецької областей.

"9 травня ми їм підпортимо або зовсім зірвемо. Не бачу в рф сил і засобів хоча б вийти на адміністративні межі Луганської та Донецької областей. Шанси у нас вистояти і нанести розгром в плані зниження до нуля наступального потенціалу росії дуже великі і ми можемо їх реалізувати", - додає він.

Як повідомляв портал "Коментарі", після боїв на Луганщині КаМАЗами звозять трупи росіян ближче до Луганська, а лікарні на тимчасово окупованих територіях заповнені пораненими окупантами.