Перепис населення і грабежі: яка ситуація в окупованій частині Запорізької області

На окупованих територіях Запорізької області росіяни грабують підприємства, елеватори та музеї

Окупанти продовжують грабувати підприємства, музеї окупованого регіону. Окупаційна влада призначила "нового мера" Мелітополя та вимагає від українських чиновників скласти повноваження, а також викрадає журналістів. Ворог продовжує терор населення. Про це повідомляють на сторінці Запорізької обласної військової адміністрації.

В регіоні тривають локальні бої між ЗСУ та російськими окупантами по всій лінії зіткнення. Ворог продовжує спроби просунутись на схід від Гуляйполя та захопити Велику Новосілку. Однак там отримують відсіч й відступають, зазнаючи втрат. В районі Гуляйполя українські військові полку "Азов" взяли у полон кількох мобілізованих із окупованих територій Донбасу.

У Василівці, що тимчасово перебуває під контролем окупантів, 27 квітня було чутно артилерійські обстріли в районі залізничного вокзалу та в одному з житлових кварталів міста.

У Енергодарі колаборант Андрій Шевчик оголосив себе "міським головою". Прокурори заочно оголосили йому підозру та відкрили провадження. В Мелітополі раніше "в.о. мера" була призначена окупантами депутатка від фракції ОПЗЖ Галина Данильченко. Прокурори оголосили їй підозру у колабораціонізмі та держзраді.

Окупанти обшукують житло українців та запровадили заборону пересування в містах і селах без документів, таким чином фіксуючи всі персональні дані громадян під час перевірок. Фактично вони почали перепис населення.

У Мелітополі росіяни продовжують грабувати та вивозити майно з підприємств, а ще фурами вивозять до Криму сільгосптехніку та зерно з елеватора. За свідченнями місцевих, колонна з фур з награбованим рухалася із заклеєними державними реєстраційними номерами та автомобілями супроводу. В місті окупанти навіть захопили міський краєзнавчий музей, мають намір пограбувати його, вивізши звідти скіфське золото.

У Мелітополі, Бердянську, Енергодарі та Токмаку російські військові допитують та обшукують журналістів, вилучають у них техніку, беруть у заручники тих, хто відмовляється співпрацювати.

Як повідомляв портал "Коментарі", для вчителів із окупованої частини Запорізької області готують табори в анексованому Криму.