Військовий прогноз на грудень: що чекає Україну – і чому

Загроза Росії нікуди не зникла, але ймовірність вторгнення аналітики вважають невеликою

Стягування російських військ до українського кордону залишається важливою темою, яка не може не турбувати громадськість. Портал "Коментарі" вирішив поцікавитися у експертів військовим прогнозом на грудень: що чекає на Україну – і чому? Звідки може надходити основна загроза? Як мінімізувати ризики російського вторгнення? Про це далі у нашому матеріалі.

З усіх напрямів можливого російського наступу можна назвати лише ОРДЛО

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов прогнозує, що статус-кво, який маємо на сьогоднішній день, збережеться до кінця місяця, за винятком різдвяних свят (з 25 грудня до 7 січня). У цей період традиційно (із затишшям під новий рік) буде збільшення кількості обстрілів, зазначає експерт.

"Ймовірність російського вторгнення, про яку так багато говорять останнім часом – низька. З усіх напрямків можна назвати лише ОРДЛО. Саме звідти найімовірніша наступальна операція у разі прийняття відповідного рішення Путіним", – вважає Олег Жданов.

Він уточнює, що на окупованій частині Донбасу розгорнуто 8-у Загальновійськову армію (т.зв. 1 і 2 Армійські корпуси) РФ. Вона перебуває у постійному бойовому зіткненні із збройними силами України. І наступати готова будь-якої миті.

"З усіх напрямків саме це найімовірніше для наступу ще й тому, що там як би "ихтамнет" (у зв'язку з тим, що ми не визнаємо, що воюємо з РФ, Захід теж вдає, що там не стоять російські війська). Хоч вони ведуть бойові дії, готові за наказом піти в наступ. При цьому, на відміну від 2014 року, всі чудово розуміють, що це – регулярні частини російських військ, а не ополченці – шахтарі та трактористи. Тож санкції будуть, якщо наступ відбудеться. Як буде й допомога технікою та озброєнням Україні з боку наших міжнародних партнерів", – каже експерт.

За його словами, на півночі з боку Білорусі наступального угруповання російських військ немає. Принаймні поки що.

"Вздовж українсько-російського кордону в районі 200-250 км немає складів із матеріально-технічними засобами для забезпечення частин наступального угруповання. Та й формування самого угруповання військ для наступу не спостерігається, про що говорить найвище військове керівництво України, – наголошує Олег Жданов. – З Криму наступати самогубство – постріл собі в ногу. Там просто нарощують угруповання війська згідно з програмою реформ збройних сил Росії, щоб унеможливити таку ідею як морська десантна операція зі звільнення Криму".

Російські пропагандистські ресурси активно пишуть про обстріл житлових районів з боку України

Експерт з питань національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль упевнена, що не варто відкидати жоден із варіантів розвитку подій у ракурсі українсько-російського протистояння. Тому й готовність має бути, на її думку, до будь-якого з цих варіантів.

"У цьому випадку під "готовністю" мається на увазі, як робота всередині країни (впровадження реальних реформ і зміцнення нашої обороноздатності), так і на міжнародній арені (коли ми говоримо з нашими західними партнерами про надання Плану на членство в НАТО з огляду на проведені нами реформи) допомоги партнерів шляхом надання нам озброєння, а також про санкційні інструменти)", – пояснює Катерина Коваль.

Також величезну роль контексті цієї тематики грає війна інформаційна, акцентує вона.

"З огляду на те, яку інформаційну машину запущено з боку Російської Федерації (та ще й із залученням все більш залежної від неї Білорусі) нам як ніколи необхідно приділяти особливу увагу своїй інформаційній політиці та безпеці, а також контр-пропаганді. Наприклад, саме у ті дні, коли незаконні формування порушують умови перемир'я на Донбасі, російські пропагандистські ресурси активно пишуть про обстріл житлових районів з боку України, – зазначає Катерина Коваль. – Резюмуючи: до зміцнення нашої обороноздатності важливо підходити комплексно".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, у якому разі Росія може залишити Донбас та Крим.