Війна в Україні: чому Грузія та Молдова не запроваджують санкції проти РФ

До санкцій проти РФ приєдналися навіть такі країни, як Китай

Чому Грузія та Молдова, які постраждали від російської агресії, опинилися серед тих, хто не готовий запроваджувати санкції проти РФ за відкрите вторгнення в Україну? Чи може ситуація змінитись? Ситуацію для видання "Коментарі" проаналізував експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM", політтехнолог Олександр Курбан.

Після вторгнення РФ навколо України згуртовуються десятки країн

Політтехнолог Олександр Курбан зазначив, що до санкцій проти РФ приєдналися навіть такі країни, як Китай.

"З початку вторгнення РФ ми спостерігаємо воістину безпрецедентну консолідацію світової спільноти проти російської агресії в Україні. До санкцій щодо Кремля приєдналися такі країни, яким ситуація в Україні, в принципі, погоди не робить. Австралія, Японія і навіть Китай. Китай особливо здивував у У цьому питанні ми його звикли бачити скоріше союзником РФ або як мінімум нейтральним", - сказав Курбан.

У списки санкцій, офіційно озвучені західними країнами, потрапив президент РФ.

"Цей факт взагалі не має аналогів в історії ХХІ століття. Крім прямих санкцій з економіки, вони вдарили у сфері російського спорту, кіно, інтернет бізнесу та інших, які зазвичай не чіпають. Якщо не знати того, що відбувається сьогодні в Україні, то можна було б подумати, що світ збожеволів і різко став жертвою вірусу русофобії", - зазначив політтехнолог.

Здивували дві країни з якими Україна має давно налагоджені дружні стосунки

Олександр Курбан наголосив, що це наші основні партнери щодо проекту Східного партнерства – Грузія та Молдова. Цей факт вкрай бентежить.

"По Грузії ситуацію можна хоч якось пояснити. Офіційний Тбілісі сьогодні демонструє явно проросійський вектор у зовнішній та внутрішній політиці. Яскравим прикладом може бути той факт, що грузинський уряд всіляко перешкоджав відправленню в Україну грузинських добровольців, які виявили бажання допомогти нам у боротьбі з російським вторгненням Прем'єр-міністр Гарібашвілі заявив про те, що антиросійські санкції негативно позначаться на грузинській економіці, очевидно, офіційний Тбілісі забув про те, що 20% території Грузії окуповані Росією, але про це не забув грузинський народ, який регулярно виходить на акції протесту.

Щодо Молдови – ситуація ще дивніша. Глава МЗС Микола Попеску заявив про те, що антиросійські санкції для країни будуть шкідливі. На тлі проєвропейськи та антиросійськи налаштованого президента Майї Санду такий пасаж виглядає як спроба перегляду зовнішньополітичного вектора. Як варіант маємо розкол правлячої еліти у країні. У будь-якому випадку ситуація потребує більш детального вивчення. Але як помста за низку недружніх кроків з боку української влади, які мали місце минулого року (викрадення з території Молдови екс-судді Чауса – прим. ред.), таку позицію навряд чи варто розглядати", - зазначив Курбан.